Szent Benedek (Tókerti) templom története

A SZENT BENEDEK EGYHÁZKÖZSÉG TÖRTÉNETE

„Az Istent kereső vágy indította Pápa Kertváros sokat szenvedett lakóit a Szent Benedek Egyházközség megalapításának gondolatára.” 1945 karácsony éjszakáján kigyúlt a betlehemi csillag a kertvárosi iskola-kápolna felett, Dr. Horváth Detre bencés tanár bemutatta az első éjféli szentmisét. A kellékeket a bencések és az irgalmas nővérek bocsátották rendelkezésre.

 Dr. Becse Gaszton (1945-58) Celldömölkről érkezett, aki ajándékként egy harangot is hozott magával ajándékba. Ő kezdte meg az ideiglenes kápolna építését. 1945. június 19-én vasárnap volt a kápolna és a harangszentelés, ettől a naptól kezdve minden vasárnap és hétköznap volt szentmise, a tókertiek nagy örömére.

1958-tól – 59-ig Szabados István

1959-től – 63-ig Novák Bonaventúra

1963-től – 65-ig Dr. Vass Alberik vezette a plébániát.

 Molnár Zsigmond (1965-2007) több mint 40 éven keresztül szolgálta a tókerti híveket. 1967-ben a pünkösdi szentmise már a hívekkel szemben misézve történt, a II. vatikáni zsinat értelmében. 1991-92-ben az eredeti kis kápolnát kibővítette, az alapterület ezzel több mint kétszeresére nőtt. 1993-94-ben a fa harangláb helyett, kőből építetett új, méltó tornyot. 1995-96-ban a plébániaépülethez hozzáépítetett egy irodahelységet, egy hittantermet és egy garázst.

 Dr. Mail József apát-plébános, a Pápa I. plébánosát, 2007 augusztusában bízta meg Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek plébániánk vezetésével. Jelenleg Szijártó László a Pápa I. káplánja látja el a lelkipásztori feladatokat. Apát úr a képviselőtestületet megújította. Felújításokat végeztünk a plébániaépületben és az irodahelységben. Riasztórendszert szereltettünk. Restauráltattuk az udvaron álló Mária szobrot a két angyallal. 2011-től a plébánia udvaron kültéri betlehemet állítottunk, életnagyságú figurákkal. 2012. június 22-én, udvarunkon Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek felszentelte a Fény útja tizennégy stációját. Évente kétszer családi délutánt tartunk, nagyböjt és advent utolsó vasárnapján, gitáros szentmisével és kézműves foglalkozásokkal. Egyhetes nyári tábort szervezünk a hittanos gyermekek számára. Minden hónap utolsó vasárnapján 10 órakor gitáros szentmisét tartunk a Szent Benedek Kórus fiataljainak közreműködésével.